Voor welk patroon houten vloer ga jij?

Er zijn tal van patronen voor houten vloeren. Vele zijn gebonden aan plaatsen, denk aan een visgraat vloer. Een visgraat vloer van laminaatenparket.nl is bijv. een van de meest populaire houten vloeren amsterdam. Het patroon waar jij voor gaat zal een finishing touch geven aan de kamer, en is de basis voor het kleurenpalet wat je wilt gebruiken in de kamer.

Allereerst: de visgraat vloer

Zoals in het intro vernoemt is een visgraat patroon typisch Amsterdams, en zelfs het meest gebruikt in Nederland. Net als bij een vissengraat worden de plankjes in een hoek van 45 graden tegen elkaar aan gelegd. Vervolgens wordt het patroon herhaald. De visgraat geeft verreweg de meest authentieke en klassieke look aan jouw kamer. Het mooie van een vissengraat is dat je enorm veel opties hebt als het gaat om houtkeuze. Met bijna elke houtsoort, van licht tot donker en alles ertuss in, kan jij een prachtige look and feel creëren 

Hongaarse punt

De Hongaarse punt wordt ook veel gebruikt, en verschilt in principe niet veel van een vissengraat. De plankjes worden in een hoek van 45 graden gelegd, maar vervolgens niet contra aan elkaar gelegd. De punt wordt wel herhaald uiteraard. De hongaarse punt geeft meer sturing aan de kamer, waardoor er een natuurlijke flow wordt gerealiseerd. Dit vloerpatroon werkt het beste in bijv. een gang of op een plek waar je doorvoer wilt realiseren.

 Versailles

Op het toppunt van de Franse revolutie stond Versailles centraal. In dit gigantische paleis werden vloeren gelegd waar je u tegen kunt zeggen. Het patroon begint bij een vierkant, waar vervolgens plankjes in “verwoven” worden. Deze vierkantjes worden vervolgens herhaald. Niet voor iedereen weggelegd, maar zeker een zeer royale vloer.

Houtsoort

Welke houtsoort je kiest maakt enorm veel impact op de look en feel van de kamer. Er zijn warmere kleuren beschikbaar zoals beuken of eiken. Daarnaast zijn er ook koudere kleuren zoals berken of essen. Slijtvastheid van het hout en duurzaamheid zijn zeker factoren waar je rekening mee moet houden. Zo kan je Eiken goed gebruiken voor buiten, terwijl essen juist snel vergaat.

In dit blog hebben we het gehad over verschillende vloer patronen waar jij een goede start kan geven aan je kamer. In het kort kan je een visgraat het beste gebruiken voor een authentieke look and feel, een hongaarse punt om meer richting en flow aan te brengen en een Versailles vloer om een royale en statusgerichte vloer te gebruiken. Kijk vooral naar welke look and feel je wilt hanteren, en welke houtsoort je wilt gebruiken.

Geef een reactie