Lenen om een huis te kopen

Ga jij binnenkort op zoek naar een nieuwe woning, dan is de kans zeer groot dat je daarvoor geld zal moeten lenen in de vorm van een hypotheek. Dan sta je voor de vraag: hoeveel kan ik lenen? In dit blog duiken we in alles over de hypotheek en hoe jij deze lening aanvragen.

Welke lening soorten zijn er?

Er zijn genoeg soorten van leningen, in dit blog zullen we ingaan op de twee meest voorkomende soorten: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. 

De meest voorkomende is de persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening leen je in een keer het volledige bedrag welke je vervolgens netjes per maand kan aflossen. Ook heb je de volledige zeggenschap over de looptijd van de lening, waardoor je dus precies weet wanneer je klaar bent met aflossen. 

Naast een persoonlijke lening kun je ook lenen met een zogenaamd doorlopend krediet. Deze leenvorm is veel flexibeler dan persoonlijk lenen. Je mag namelijk tot aan je limiet zoveel mogelijk lenen als je zelf wilt, en lost pas af wanneer je dat kan. Wel betaal je over het geld dat je hebt geleend een vast bedrag terug aan de bank. 

Waarvoor kan je lenen?

Er zijn tal van prachtige spulletjes waar je geld voor kan lenen. Zo kan je lenen voor een auto, nieuwe bank of koelkast. Daarnaast is het kopen van een huis iets wat de meeste Nederlanders (n)og doen. De gedachte gaat dat een huis meer waard wordt over de tijd, waardoor je dus uiteindelijk, wanneer de hypotheek volledig afgelost is, met een mooie restwaarde weer verder kan. Dat is meestal wel na 30 jaar, dus je kan dan extra genieten van je pensioen. 

Lenen en de bkr, hoe zit dat nou?

Wanneer je geld gaat lenen dan wordt je geregistreerd bij de BKR, ook wel Bureau Krediet Registratie. Zo’n registratie gaat best snel. Een lening vanaf 250 euro wordt al geregistreerd voor particulieren. Het BKR houdt dan bij of je netjes op tijd rente en aflossing betaalt en of je dus betalingsachterstanden hebt opgelopen. Wel zijn er leningen die 100% niet worden opgeslagen bij de BKR, zoals een studieschuld of leningen van bijv. vrienden en familie. 

In dit blog zijn we ingegaan op alles wat met lenen te maken heeft. Zo zijn de persoonlijke lening en doorlopend krediet voorbij gekomen, waarvoor je allemaal een lening af kan sluiten en welke zaken allemaal geregeld worden bij de BKR. Zo kan jij verantwoordelijk een lening afsluiten. 

Geef een reactie