Een ontwerp laten lasersnijden uit hout

Wanneer je een lastige vorm uit hout wil krijgen of erop wil kunnen graveren is hout lasersnijden de ideale oplossing. Bij lasersnijden gaat er namelijk een plaat hout in de machine. Je hebt van tevoren een ontwerp naar de machine toegestuurd zodat deze weet wat hij moet doen. Vervolgens zorgt de lasersnijder er met een laser voor dat die lijnen precies uit het hout worden gesneden. Hierdoor krijg je hele strakke lijnen en precies het ontwerp wat je nodig hebt. Dit is veel eenvoudiger en je kan ook vormen bereiken die je met gereedschap met de hand nooit zou kunnen bereiken. Je kan behalve de lijnen te laten doorsnijden ook de lijnen laten graveren in het hout. Hierdoor kan je er als het ware op tekenen of schrijven. Dit kan voor het eindontwerp mooi zijn, maar ook handig als je tussendoor wilt onthouden welk onderdeel het is of waar het voor nodig is. Je hoeft dan geen lelijke stickertjes erop te plakken, maar kan dit er gewoon in laten graveren.

Welk type hout

Wanneer je iets wil laten lasersnijden kan je uit heel veel verschillende soorten hout kiezen. Welke dikke of dunne platen in de machine kunnen hangt een beetje af van de eigenschappen van de lasermachine. Het ligt ook aan welk hout je gebruikt, als je massief hout gebruikt kan je vaak minder dik gaan dan wanneer je platen gebruikt. Ook mag je niet te dunne houten platen nemen want deze zijn weer gevoelig voor het kromtrekken. Dit is natuurlijk niet handig als de lasermachine er nog overheen moet gaan. 

Gefineerde multiplex

Een materiaal wat vaak wordt gebruikt is Multiplex 4 mm. Dit materiaal is eigenlijk perfect voor lasersnijden en laser graveren. Het is namelijk een dunne houten plaat, maar wel sterk genoeg. Je kan er ook voor kiezen om een gefineerde plaat te nemen. Dit is dan een multiplex of mdf-plaat met een dun laagje massief hout aan de bovenkant ter decoratie. Hierdoor ziet het er dus veel hoogwaardiger en luxer uit. Terwijl het wel makkelijk in gebruik is. Omdat multiplex bestaat uit dunne lagen houtfineer die kruislings gelijmd zijn op elkaar is het hout erg stevig. Je kan vaak bij het bedrijf waar je jouw ontwerp laat lasersnijden informeren over welke materialen zij kunnen leveren of welke materialen en diktes voor hun machine geschikt zijn. Dit kan namelijk een beetje verschillen per lasersnijmachine. Het is goed om hier rekening mee te houden.  

Geef een reactie