Douglas hout is ideaal voor tuinmeubelen 

Douglas hout is tegenwoordig een veel gebruikte houtsoort, onder andere vanwege de mooie warme roze/oranje look. Daarnaast is het sterk, betaalbaar en duurzaam. Dat betekent dat het enorm lang meegaat. Douglas hout kent vele toepassingen, zoals schuttingen, palen, gevelbekleding en veranda's. Maar ook volledige tuinmeubelen worden gemaakt van Douglas hout! Denk dan aan stoere blokhutten en overkappingen. Wil je een totale renovatie van je tuin of gewoon iets leuks van Douglas hout kopen? Dat kan! Je kunt in de lokale tuincentra, maar ook online, superveel producten scoren! 

Een aantal leuke weetjes over Douglas hout

Douglas behoort tot de naaldboomhoutsoorten en is wat zachter van structuur; daardoor kun je het goed bewerken, maar na verloop van tijd wordt het harder! Het is dus ideaal hout voor constructies. Boven de grond gaat deze houtsoort wel 20 jaar mee. Je kunt Douglas hout fijn bezaagd kopen als je van een grove uitstraling houdt; de geschaafde variant is wat vlakker. Douglas hout komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt daar de Oregon pine genoemd. Deze boom kan wel 90 meter hoog worden. In Europa heeft Douglas hout zijn naam te danken aan sir David Douglas, een Schotse botanicus. In 1827 introduceerde hij de zaden in Europa. Wil je zelf deze houtsoort gebruiken? Gebruik het dan niet direct in de grond, dan vergaat het te snel. Het gedeelte dat je in de grond stopt moet je behandelen tegen invloeden van buitenaf.

Zelf aan de slag

Je kunt, als je een handige doe-het-zelver bent, zelf aan de slag gaan met deze houtsoort, maar je kunt ook kant-en-klare tuinmeubelen kopen. Wil je zelf aan de gang gaan? Dan is het wel belangrijk dat het hout PEFC gecertificeerd is; dit houdt in dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Een veranda bouwen kun je het beste doen van Douglas hout, het gaat namelijk veel langer mee dan vurenhout. Je kunt het hout afwerken door het te behandelen met een beits, maar je kunt het ook laten vergrijzen. Douglas hout is dus perfect geschikt om meubels van te maken, daardoor krijgen de meubels een stoere robuuste uitstraling. Je kunt kant-en-klare bouwpakketten verkrijgen zodat je thuis meteen aan de slag kunt met je favoriete tuinmeubel, zoals een bankje, blokhut of prieel! Douglas balken, planken en palen zijn er in alle soorten en maten, dus je kunt altijd iets maken dat volledig afgestemd is op jouw wensen.

Geef een reactie