Als slachtoffer van een ongeval heb je rechten

Een ongeval schuilt in een klein hoekje, we zouden het zelf niet beter kunnen zeggen. In een fractie van een seconde kan heel wat mis gaan en de gevolgen hiervan kunnen enorm zijn. Niet alleen kun je medische zorgen nodig hebben, maar je loopt ook het risico tegen een lange periode van herstel en revalidatie aan te kijken. Het moet niet gezegd worden dat dit je leven drastisch overhoop kan halen. Je hebt medische kosten en wellicht ben je ook enige tijd werkonbekwaam, wat dan weer loonverlies met zich meebrengt. Om slachtoffers van ongevallen waarvoor een derde verantwoordelijk en aansprakelijk is beter te beschermen, werd het systeem van letselschade en letselschadevergoeding in het leven geroepen.

Wat is letselschade?

Letselschade is een term die een erg ruime betekenis kent. Iedere vorm van schade die je oploopt als gevolg van een ongeval mag onder deze noemer geplaatst worden. Het betreft hier zowel fysieke verwondingen als psychische problemen die in verband gebracht kunnen worden met bijvoorbeeld een aanrijding, een sportongeval, een werkongeval of een medische fout. Fysiek zal dit niet zo moeilijk vast te stellen zijn, denk maar aan breuken, bloedingen of kneuzingen; psychisch is er al sneller ruimte voor discussie.

Welke vergoeding staat hier tegenover?

De letselschadevergoeding is bedoeld om alle kosten die een slachtoffer ten gevolge van een ongeval moet maken, te verhalen op de aansprakelijke en verantwoordelijke derde. Onder alle kosten kun je denken aan uiteraard de medische kosten zoals verzorging, medicijnen en eventuele revalidatietherapie, maar ook aan bezoeken bij een psycholoog om de emotionele trauma’s aan te pakken en te overwinnen.

Hoe pak je dit het beste aan?

Het aantonen van letselschade en het verhalen van die schade op degene die aansprakelijk is voor het ongeval, is geen gemakkelijke klus. Het is namelijk aan jou om onweerlegbaar aan te tonen dat je de schade niet zou hebben gehad als het ongeval niet was gebeurd. Zeker als het over de psychische schade gaat, heeft dit vaak heel wat voeten in de aarde. Om er zeker van te zijn dat je krijgt waar je recht op hebt, doe je er goed aan om beroep te doen op juridische hulp. Een advocaat gespecialiseerd in letselschade en letselschadevergoedingen weet als geen ander hoe hij het dossier voor je moet opbouwen en, indien nodig, verdedigen tegenover de tegenpartij of voor de rechtbank. Laat dus niets aan het toeval over en laat je adviseren en bijstaan door een expert. 

Geef een reactie